logohome

Maak werk van je WORK-LIFE

mailto : christel.devalck@skynet.be

GSM 0486 / 71 26 81

Home

Getuigenissen

Jef, 42 jaar, manager bij een multinational

"Een tijdje geleden ben ik volledig gecrasht. Ik wist niet wat me overkwam, ik was helemaal in paniek. Ik ben heel gedreven en wou alles doen voor mijn werk, maar op een gegeven moment verloor ik de controle, ik nam veel te veel hooi op mijn vork, ik voelde het uit mijn handen glippen, ik sliep niet meer. Op een dag toen ik voor mijn PC zat begonnen plots alle grafieken op mijn beeldscherm te flitsen voor mijn ogen en ik stortte in. Ik kon niet meer. Ik ging naar de huisarts en die gaf me ziekteverlof en verwees me naar een psychologe, gespecialiseerd in begeleiding van mensen met burnout.

Burnout? Ik? Ik had er vaag ergens iets over gelezen maar kende niemand die het had meegemaakt, ik wou zelfs eerst niet geloven dat ik het had. Het gaf me een schuldgevoel en een gevoel van falen.

Ik heb veel gehad aan de begeleiding. Ik was bijvoorbeeld enorm opgelucht te horen dat burnout vaak de beste en meest toegewijde mensen overkomt en dat er objectieve oorzaken zijn in de werksituatie die burnout kunnen uitlokken. Ik leerde terug naar mijn lichaam te luisteren en om te gaan met de stressignalen die ik ontving. Ik leerde grenzen te stellen, ik leerde omgaan met negatieve gedachten en faalangst en leerde mijn gevoelens te uiten en mijn eigen behoeften te erkennen.

Nu heb ik terug een veel beter evenwicht gevonden tussen mijn werk, mijn gezin en mijn hobby's alhoewel ik nog steeds onder grote tijdsdruk moet presteren in mijn functie. Ik heb terug energie en ga weer met plezier naar mijn werk. Ik had veel vlugger hulp moeten zoeken."

 

Veerle, 39 jaar, bankbediende, echtgenote en moeder van 2 kinderen

" Als je een zware, diepe burnout hebt, is het mijns inziens noodzakelijk om professionele hulp te vragen. Ik heb hulp gezocht via mijn huisarts. Ik werd in contact gebracht met een klinisch psycholoog. Deze mensen hebben een klare kijk op hoe het leven toch vreemd in elkaar kan steken. In een periode van burnout is je eigen inzicht op de situatie sterk beperkt. Je kijkt anders op de wereld en je beleving is op dat moment zo gekleurd dat het soms irreŽel kan zijn. Je hebt niet het minste besef wat er precies gaande is en hoe het komt dat je je zo ellendig en ongelukkig voelt. De psycholoog heeft het overzicht en kan zo de hand reiken, tips geven om meer houvast te krijgen. Zo wordt je geholpen je knoop te ontrafelen. De ondersteuning helpt om je herstel zelf in handen te nemen, waardoor de kans op herval kleiner wordt dan zonder die omkadering. De psycholoog gaat gericht steunen en werken aan je persoonlijke peilers en fundamenten.

Hoe ik het persoonlijk ervaren heb? In het begin is het moeilijk, want het is tenslotte een totaal vreemd iemand waaraan je je verhaal kwijt kan. Ik had wel snel het gevoel van continue steun, waarop ik, indien nodig, steeds kon terug vallen. Wat me ernorm hielp was dat helemaal niet aanvoelde als een verplichting. Ik was niet gebonden aan een therapie van maanden. Ik wist dat, van zodra ik het gevoel had terug alleen verder te kunnen, dit mij ook mogelijk gemaakt zou worden. Ik ben nu al een aantal weken niet meer op consultatie geweest, maar de wetenschap dat ik steeds kan terugvallen op 'mijn psycholoog' is een vorm van veiligheidsnet voor die eerste periode na de opvolging. Er is een vertrouwensband gegroeid die belangrijk is voor de steun die nodig is als je eenmaal terug op eigen benen staat. Alleen al het idee dat ik kan bellen of mailen is een enorme steun."

Visie

Aanbod

Aanpak

Praktisch

Getuigenissen